Pensionatets historia

Att ta till vara den fina resursen i mj√∂lkkon, h√•lla v√•rt landskap √∂ppet och f√• ett riktigt gott k√∂tt ‚Äď det var funderingar som ledde fram till en ny id√©. Vi hade tjurar f√∂r n√∂tk√∂ttsproduktion men vi ville g√∂ra n√•got mer och nytt – n√•got som k√§ndes √§nnu mer l√•ngsiktigt och h√•llbart.

Id√©n d√∂k upp p√• en semester 2015. Den v√§xte sig snabbt starkare och fr√•n ord till handling var det inte s√• l√•ngt. Det blev ett samtals√§mne hemma runt middagsbordet; hur f√•r man en mj√∂lkko att k√§nna sig lyxig och v√§l omh√§ndertagen? N√§r vi √§r tr√∂tta och stressade √•ker vi p√• spa eller kanske en lugn semester med ”all inclusive” ‚Äď hur g√∂r man det f√∂r kossor? Resultatet stod f√§rdig i form av en ny ladug√•rd, ett ko-pensionat, h√∂sten 2016.

Vi inledde ett samarbete med Torsjö säteri, utanför Eksjö, som innebär att när deras mjölkkor inte längre producerar på topp kommer de till Hagshult. Hos oss får korna vila och äta upp sig, de går lösa i mjuka djupströbäddar (massor av mjuk och härlig halm som fylls på flera gånger om dagen), äter gräs som produceras på vår egen mark, går ut en sväng i solen eller njuter en stund i ryktborstarna som snurrar i behaglig takt och ger massage.

Genom att inte blanda kossor från olika gårdar håller vi hela gänget friskare (jämför med när barn börjar på dagis) och behöver inte använda antibiotika eller andra mediciner i onödan, dessutom känner alla varandra sedan tidigare.

Vi älskar både mjölk och kött och vill gärna ge kossorna en behaglig upplevelse och ett värdigt slut som tack för alla fina kalvar och all mjölk de givit oss och att deras mular håller landskapet öppet. Att deras välmående också förbättrar både smakupplevelsen och köttkvaliteten och är en fantastisk möjlighet som vi är glada över att kunna bidra till.

teambilding i hagen