Om oss

Ko-pensionat – retreat för pensionerade mjölkkor

Att ta till vara den fina resursen i mjölkkon, hĂ„lla vĂ„rt landskap öppet och fĂ„ ett riktigt gott marmorerat kött – det var en fundering som ledde fram till en ny idĂ©. Vi hade tjurar för nötkötts produktion men vi ville göra nĂ„got mer och annorlunda.

IdĂ©n dök upp pĂ„ en semester 2015. Den vĂ€xte sig snabbt starkare och frĂ„n ord till handling var det inte sĂ„ lĂ„ngt. Det blev ett samtalsĂ€mne hemma runt middagsbordet; hur fĂ„r man en mjölkko att kĂ€nna sig lyxigt vĂ€l omhĂ€ndertagen? NĂ€r vi Ă€r trötta och stressade Ă„ker vi spa – hur gör man det för kossor? Resultatet stod fĂ€rdig i form av en ny ladugĂ„rd hösten 2016.

Vi inledde ett samarbete med Torsjö sÀteri, utanför Eksjö, som innebÀr att nÀr deras mjölkkor inte lÀngre producerar pÄ topp kommer de till Hagshult. Hos oss gÄr korna lösa i mjuka djupströbÀddar (massor av mjuk och hÀrlig halm som fylls pÄ tvÄ gÄnger om dagen), Àter grÀs som produceras pÄ vÄr egen mark, gÄr ut en svÀng i solen eller njuter en stund i ryktborstarna som snurrar i behaglig takt och ger massage. Det första du kÀnner nÀr du kommer in i ladugÄrden Àr lugn och harmoni; kossornas idisslande, fraset av mjuk halm och fÄglarnas kvitter.

Eftersom alla vÄra kor kommer frÄn samma gÄrd betyder det att det inte kommer in nÄgra nya smittor eller bakterier. Genom att inte blanda kossor frÄn olika gÄrdar hÄller vi hela gÀnget friskare (jÀmför med nÀr barn börjar pÄ dagis) och behöver inte anvÀnda antibiotika eller andra mediciner i onödan.

Teknik i kossans tjÀnst
Vi Àr ocksÄ Àr nyfikna och vill anvÀnda teknik pÄ ett smart sÀtt. Teknik ska inte ersÀtta mÀnniskan utan bara komplettera pÄ ett klokt sÀtt. Med en automatisk utfodring har vÄra djur alltid tillgÄng till fÀrskt foder. Vi har speciella lampor som ger ett ljus sÄ likt det naturliga ljuset utomhus, som möjligt. Lamporna styrs med sensorer och timers som regleras automatisk beroende pÄ klockslag och Ärstid. Det speciella ljuset ska ocksÄ stimulera melatoninproduktionen hos kossorna sÄ att de blir avslappnade och kÀnner sig harmoniska.

Vi har byggt sÀrskilda portar dÀr djurbilen kan köra intill nÀr nya kossor kommer till oss. Vi vill ha sÄ lite stress för djuren som möjligt, bÄde för de nya som kommer och för dem som redan bor hos oss. I ladugÄrden har vi ett inbyggt wi-fi som gör att vi via kameror alltid kan se att kossorna har det bra.

Kor som Àr levererar mjölk Àr alltid chippade. Det tog vi fasta pÄ och installerade en scanner som mÀter hullet pÄ kossorna varje gÄng de passerar. PÄ sÄ sÀtt kan vi ocksÄ i datorn se och mÀta att korna vÀxer som de ska (Àven om vi ocksÄ ser och kÀnner det nÀr vi Àr i ladugÄrden).

NÀr det Àr dags att lÀmna gÄrden programmerar vi vÄra automatiska grindar. NÀr de kossor vi valt ut passerar genom grinden öppnas med automatik ytterligare en grind som slÀpper in dem i en box dÀr de stannar i lugn och ro tills djurbilen anlÀnder dagen efter. Vi kan sedan öppna upp för kossorna och de stiger sjÀlva lugnt ombord pÄ bilen utan att blir stressade eller oroliga. Det Àr viktigt för oss att allt sker med omsorg om djurens bÀsta.

Kvalitet och omsorg
Djuren körs till slakteriet Ello i Lammhult, en resa under en timma. VÄr vision Àr omtanke och vÀrdighet för djuren genom hela processen. Vi Àlskar bÄde mjölk och kött och ser det hÀr som en möjlighet att ge kossorna en skön lÄng spa-upplevelse som tack för alla fina kalvar, alla liter mjölk de givit oss att de hjÀlper till att hÄlla landskapet öppet. Att deras vÀlmÄende ocksÄ förbÀttrar köttkvaliteten Àr en fantastisk möjlighet som vi Àr glada över att kunna bidra till.

Klimatsmart
Vi Àr stolta över vÄr gÄrd och vÄr satsning att bidra till en klimatsmart och lÄngsiktigt hÄllbar produktion. Men vad innebÀr det? För oss Àr det mycket mer Àn att tex odla ekologiskt eller att göra nÄgot sÄ effektivt som möjligt. Det Àr mer en vision kring helheten. Vi har tvÄ saker i fokus; djuren och smaken. Inte antingen eller, utan bÄde och. VÄra kor ska ha det bra och mÄ gott sÄ att de ocksÄ kan smaka gott. VÄr vision Àr att pÄverka miljön sÄ lite som möjlig. NÄgra exempel pÄ det Àr att vi serverar kossorna grÀs som vi sjÀlva producerat inom en radie pÄ max 2 km. Vi har inte nÄgot kraftfoder som innehÄller palmolja, vÄr traktor gÄr pÄ HVO (syntetisk diesel som framstÀlls av vÀxt och djurfetter) och under hösten 2017 kommer vi ocksÄ att öppna en HVO station (i Klevshult, lÀngst E4:an) dÀr alla som kan tanka diesel i sin bil eller lastbil istÀllet kan göra ett smartare klimat-val.

Gott i sjÀlen
Vi vill inte producera sÄ billigt som möjligt, vi vill göra sÄ bra som möjligt! Ska man Àta kött ska man veta att det kommer frÄn en ko som haft en fint och bra liv. Vi tror maten smakar godare bÄde i gommen och i sjÀlen om vi vet och tar ansvar för vad vi stoppar i oss. RÄmar kon dessutom pÄ smÄlÀndska tycker vi det Àr extra bra för dÄ har hon ocksÄ varit med och betat i vÄra skogar och hagar och gjort naturen sÄ dÀr hÀrligt skön att bÄde se pÄ och vistas i.

VĂ„r mylla
I generationer har smÄlÀnningar brutit sten och skapat bra betesmark till sina djur (det Àr dÀrför vi har sÄ mÄnga fina stengÀrdsgÄrdar). VÄr mark lÀmpar sig bÀttre som mat till vÄra djur Àn för odlingar av oljevÀxter och spannmÄl. Hos oss Àr det mulen som hÄller landskapet öppet och vi odlar grÀs, klöver och örter som tack för hjÀlpen. SÄ det Àr ingen slump att du pÄ det smÄlÀndska höglandet bland röda stugor och vackra ekhagar ofta ser betande kor och kalvar. För oss Àr det en viktig del i matkulturen att vi hÄller Àngar och hagar öppna med ett böljade landskap med en stor mÄngfald i faunan.

VÄr gÄrd
PÄ gÄrden bor Carl-Johan Bertilsson tillsammans med sin sambo Ulrica, barnen Lucas och Filippa (samt Filip, Adam och David som flyttat hemifrÄn) och hunden Simba och katten Molly. Carl-Johan Àr den sjÀtte generationen som brukar gÄrden och hÀr har alltid funnits djur. MangÄrdsbyggnaden Àr frÄn 1816 och Àr förstÄs röd med vita knutar. HÀr finns mycket fin historia att ta hÀnsyn till och vÀrna om, Àven om bÄde Carl-Johan och Ulrica ocksÄ gÀrna mixar tradition med modern teknik och utveckling. Nyfikenheten Àr stor och dÀrför finns flera samarbeten med bland annat SLU kring djurhÄllning, vÀxtodling och kopplingen mellan mat och smak pÄ köttet. Synonymt för allt som görs Àr att försöka tÀnka klimatsmart och lÄngsiktigt.

Eftersom vi bor pÄ gÄrden Àr vi mycket hos vÄra kossor. Carl-Johan Àr en driven entreprenör som har flera verksamheter men alla utgÄr frÄn gÄrden.