Vår egen gräsblandning samt de örter och blad som kossorna betar i hagen ger en långsam tillväxttakt och det skapar den unika smaken av småländska Hagshult.

Spelar det någon roll vad korna äter?

Vi frågade forskare på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, hur stor påverkan maten har på köttets smak. Vi fick snabbt lära oss att det är helt avgörande både för smaken och för köttets utseende.

När kossorna är på mjölkgården i Torsjö så levererar de mjölk som topp-presterande elitidrottare och där får de kraftfoder. Men när de kommer till oss är det ju det omvända. Här vill vi att de ska varva ner och stressa av.

När vi ändrar kosten från kraftfoder till gräs går tillväxttakten långsammare och fettsyrorna i köttet påverkas. Fettet blir gulare och köttet får en djupare färg och karaktär, det blir också mindre blankt – framförallt får det ju en helt annan smak! Det tar fyra till fem kanske upp till sex månader innan köttet och fettet ändrar karaktär och smak. Därför stannar alla kor hos oss minst sex månader.

En annan positiv bieffekt är att köttet får betydligt högre halter av Omega-3 samt fler vitaminer och antioxidanter.

Det finns ytterligare faktorer som påverkar smaken på köttet, vi har ju mjölkkor, till skillnad från köttrasdjur, vilket också gör att köttet har en annan karaktär och en annan smak än traditionellt nötkött.

Vi tycker att det är smaken av Småland, smaken av vårt Hagshult, paketerad i ett hållbart och fantastiskt välsmakande kött.