Smaken av Hagshult

…finns det nĂ„gon sĂ„dan?
Ja, det tycker vi.

Vad kossorna Àter och hur snabbt de lÀgger pÄ sig hull har en direkt pÄverkan pÄ köttets smak. VÄr egen grÀsblandning samt de örter och blad som kossorna betar i hagen ger en lÄngsam tillvÀxttakt och det skapar den unika smaken av SmÄlÀndska Hagshult.

Spelar det nÄgon roll vad korna Àter?
Vi frÄgade forskare pÄ SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, hur stor pÄverkan maten har pÄ köttets smak. Vi fick snabbt lÀra oss att det Àr helt avgörande bÄde för smaken och för köttets utseende.

NÀr kossorna Àr pÄ mjölkgÄrden i Torsjö sÄ levererar de mjölk som topp-presterande elitidrottare och dÀr fÄr de förstÄs kraftfoder. Men nÀr de kommer till oss Àr det ju det omvÀnda. HÀr vill vi att de ska varva ner och stressa av.

NÀr man Àndrar kost frÄn kraftfoder till grÀs tar det fyra till fem kanske upp till sex mÄnader innan köttet och fettet Àndrar karaktÀr och smak. DÀrför stannar alla kor hos oss minst sex mÄnader.

Kvalitet framför kvantitet
Vi vill producera gott och nyttigt kött – dĂ€rför mĂ„ste det fĂ„ ta tid. Att korna Ă€ter örter, blad och grĂ€s gör att de vĂ€xer lĂ„ngsammare och det ökar förutsĂ€ttningar för marmorering av köttet. Precis som vi mĂ€nniskor pĂ„verkas av det vi Ă€ter sĂ„ pĂ„verkas Ă€ven korna. Att vĂ„ra kossor Ă€ter grĂ€s har en direkt pĂ„verkan pĂ„ smaken.

Hur pÄverkar grÀset smaken pÄ köttet?
Förutom att tillvÀxttakten gÄr lÄngsammare nÀr djuren Àter grÀs sÄ pÄverkas ocksÄ fettsyrorna i köttet.

Du kan se att fettet Ă€r gulare och att köttet har en djupare fĂ€rg och karaktĂ€r, köttet blir ocksĂ„ mindre blankt – men framför allt fĂ„r det ju en helt annan smak!

En annan positiv bieffekt Ă€r att köttet fĂ„r betydligt högre halter av Omega 3 samt fler vitaminer och antioxidanter. Ska du Ă€ta rött kött sĂ„ ska det vara frĂ„n grĂ€sĂ€tande kor – det gör skillnad.

Det finns ytterligare faktorer som pÄverkar smaken pÄ köttet, vi har ju mjölkkor, till skillnad mot köttrasdjur vilket ocksÄ gör att köttet har en annan karaktÀr och en annan smak Àn traditionellt kött.

Feedback pÄ smakupplevelsen
Vi har fĂ„tt fin feedback frĂ„n bĂ„de restaurangbranschen och deras gĂ€ster – man beskriver det som att ”köttet smĂ€lter i munnen”, fĂ€rgen pĂ„ bĂ„de fettet och köttet Ă€r synligt annorlunda, smaken upplevs som större och mer komplex och man sĂ€ger ocksĂ„ att smakerna stannar kvar lĂ€ngre i munnen.

Vi tycker att det Àr smaken av SmÄland, smaken av vÄrt Hagshult, paketerad i ett hÄllbart och fantastiskt vÀlsmakande kött.


Mys i hagen