Smaken av Hagshult

…finns det nĂ„gon sĂ„dan?

Ja, det tycker vi att det gör.

NĂ€r kossorna Ă€r hos Henrik pĂ„ Torsjö sĂ„ levererar de mjölk som topp-presterande elitidrottare och dĂ€r fĂ„r de förstĂ„s kraftfoder. Men nĂ€r de kommer till oss Ă€r det ju det omvĂ€nda. HĂ€r vill vi att de ska varva ner och stressa av. Vi serverar dem enbart grĂ€s som har vĂ€xt pĂ„ vĂ„r egen mark, inom en radie pĂ„ ca. 2 km. HĂ€r odlar vi Rödklöver och Vitklöver, RajgrĂ€s, Ängssvingel och Timotej. Det Ă€r grĂ€s som vĂ€xer bra i vĂ„r lite karga och steniga landskap. Det Ă€r spĂ€nnande att se hur vĂ„r grĂ€sblandning pĂ„verkar smaken pĂ„ köttet, smaken av Hagshult.

Spelar det nÄgon roll vad korna Àter?

Precis som vi mÀnniskor pÄverkas av det vi Àter sÄ pÄverkas Àven korna. Förutom örter och grÀs som korna Àter i hagen sÄ serverar vi dem enbart vÄrt eget nÀrproducerade grÀs.

Vi frÄgade forskare pÄ SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, hur lÄng tid det tar för att grÀset ska ha en pÄverkan pÄ köttets smak och utseende. De menar att de tar fyra till fem kanske upp till sex mÄnader innan köttet och fettet Àndrar karaktÀr och smak.

Hur pÄverkar grÀset smaken pÄ köttet?

Det Àr flera faktorer som pÄverkar smaken pÄ köttet, dels sÄ har vi ju mjölkkor, till skillnad mot köttrasdjur vilket i sig gör att köttet har en annan karaktÀr och en annan smak Àn traditionellt kött. Att förse korna enbart med grÀs gör att de vÀxer lÄngsammare. Det pÄverkar köttets smak och det skapar ocksÄ förutsÀttningar för marmorering av köttet. GrÀset gör ocksÄ att det hÀnder nÄgot med fettsyrorna i köttet. PÄ fettet kan man se att det blir gulare, pÄ köttet kan man se att det blir mindre blankt och fÄr en annan fÀrg, det fÄr en annan karaktÀr men framför allt fÄr det ju en helt annan smak! En annan positiv bieffekt Àr ocksÄ att köttet fÄr betydligt högre halter av Omega 3 samt fler vitaminer och antioxidanter.

Feedback pÄ smakupplevelsen

Vi har fĂ„tt fin feedback frĂ„n bĂ„de restaurangbranschen och deras gĂ€ster – man beskriver det som att ”köttet smĂ€lter i munnen”, fĂ€rgen pĂ„ bĂ„de fettet och köttet Ă€r synligt annorlunda, smaken upplevs som större och mer komplex och man sĂ€ger ocksĂ„ att smakerna stannar kvar lĂ€ngre i munnen.

SÄ vi tycker ju att det Àr smaken av SmÄland, smaken av vÄrt Hagshult, paketerad i ett hÄllbart och fantastiskt vÀlsmakande kött.

Klöver
Klöver – lördagsgodis för grĂ€sĂ€tare!